Enemics de la bona cuina

La cuina mediterrània es caracteritza per ser una alimentació sana i saludable, a base de llegums, pasta, fruita, peix, ous i verdures. Heu ací alguns dels seus contratemps.

Congelats i preparats. Es tracta d’un règim culinari fàcil i recurrent, que de seguir-lo ens oferirà un repertori variat de plats suculents sense haver d’elaborar res. Es tracta del menú diari obligat per a treballadors i estudiants, els quals disposen de poc temps per a guisar, però també idoni per a solters mandrosos i sapastres dels fogons

Pots en llauna. Per molts inconvenients que hi vegin els seus detractors, amb els comestibles envasats tot són avantatges: Data de caducitat perllongada, fàcil manipulació i cocció gairebé instantània. A part, amb la immensa varietat de conservants que duen, quan morim restarem més ben preservats que la mòmia de Tutankhamon.

El món modern. Una dieta equilibrada, rica en proteïnes i vitamines, ens proporcionarà una salut de ferro. No obstant, l’estrès, les presses i els horaris, ens obliguen a deixar de banda el bon menjar i consumim cada cop més productes d’escàs valor nutritiu. Predomina qui s’atipa feliçment de porqueries i greixos saturats, en comptes de tristos naps i pastanagues.

Ferran Adrià. Ruscalleda i tots els altres grans xefs distingits del gremi. Només amb els entrants, ja veus que passaràs més gana que un gos i t’entren ganes de marxar. Però com que la llista d’espera és infinita i la parella no t’ho perdonaria mai, t’aguantes i tastes totes les petites degustacions, que una a una et van portant. En acabat, pagues una factura aberrant i reses per trobar oberta una hamburgueseria.

Engrunes i crostons. Aprofitar les sobres del dia anterior és també una opció de subsistència recorrent, sempre i quan es preguin les mesures necessàries. Així doncs, cal protegir els aliments tancats en un  recipient hermètic, o preparem-nos a defensar les restes davant de legions senceres de ferotges paneroles i formigues famolenques.

Ta mare. Dues hores al telèfon sense interrupció, faran que l’exquisit estofat amb patates que estava coent-se al foc, quedi socarrimat en qüestió de segons. Una fumarada considerable i un forn calcinat de dalt a baix, seran les conseqüències de l’interrogatori maternal. Tindràs sort si no han de venir els bombers a treure’t d’enmig de les flames.

 

No som conscients dels perills que comporten les nostres progenitores.