Tatuatges

Avui faré un petit repàs sobre l’evolució dels tatuatges.

La Prehistòria. No tenim  constància de cap tatuatge en cap home primitiu. Segurament el fet de que la dermis sigui un teixit orgànic biodegradable, ha ajudat a que no s’hagi conservat cap exemplar de pell humana del Paleolític. Val a dir també, que al treballar amb eines de sílex, els tatuadors de l’edat de pedra passaven força gana i les condicions higièniques no eren gaire favorables.

Els inicis. Els tatuatges tenen una tradició mil·lenària (els antics egipcis ja els utilitzaven amb pigmentacions naturals). Però no va ser fins a principis del s.XX, que es va començar a desenvolupar la tècnica per decorar-se la pell en quantitats industrials. De tal manera, que avui en dia parlem de tatuatges com podríem estar parlant de fer magdalenes.

Història contemporània. Durant la dècada dels vuitanta, els tatuatges eren propis de legionaris i delinqüents. Estaven mal fets, de color blau i tenien orígens presidiaris. Aquesta senyal visual d’advertència sobre un mateix,  és l’adoptada actualment pels integrants de les bandes criminals hispanoamericanes. Després els hi dóna per compondre reggaeton, cosa que els fa més perillosos encara.

Més història contemporània. Però no va ser fins els anys noranta i ben entrat el s.XXI, que la moda no s’estengué fins a les classes altes i benestants de la societat. Els nous rics descobriren connotacions sexuals a això de tatuar-se parts del cos i transgrediren un cercle social  fins aleshores altiu i primfilat. I per si no eren prou repulsius ja de per sí, varen transformar-se en uns esnobs.

L’actualitat. Avui en dia al món occidental, on impera la cultura de la imatge, és normal veure gent tintada de mil maneres. Quan arriba l’estiu, les platges del nostre litoral s’omplen de cossos plens de símbols tribals, fades, unicorns i calaveres. La veritat és que hi ha que porta veritables obres mestres impreses al cos, però també hi ha qui sembla haver-se tatuat sota els efectes de l’alcohol.

El futur.  S’ha de tenir present a l’hora de fer-se una marca personal, que com tot, la pell s’arruga i envelleix. I que amb ella, les formes del dibuix es deterioren. Així que no sé jo com progressarà la moda aquesta de l’aparença corporal; però si ens hem de regir per la imbecil·litat de les tendències del moment, el següent pas podria ser perfectament tatuar-se l’estómac o la laringe.

 

Un avantguardista obstinat en marcar l’estil que es porta.