Projecte SETI

El projecte SETI engloba un seguit de programes espacials, que exploren el firmament a la recerca de vida extraterrestre intel·ligent. El 2 de Març de 1972, es va llençar a l’espai la Sonda Pioneer 10. En ella hi havia inscrita en una placa d’alumini, uns gravats on s’informava a un possible receptor de l’esquema de l’hidrogen (l’element més comú de l’Univers), una representació del Sistema Solar amb l’itinerari còsmic de la Sonda partint de la Terra, 14 radis que mostren la localització del Sol a la nostra galàxia, una representació de la Pionner 10, i un croquis de dues figures humanes, un home i una dona, l’home aixecant la mà amb actitud cordial de salutació. Cinc anys més tard, es va recopilar informació mitjançant sons i imatges de la Terra, i es va guardar en un disc d’or que es va enviar a l’espai a bord de les sondes Voyager 1 i Voyager 2.

La qüestió és que ara mateix qualsevol civilització mitjanament evolucionada, pot ser capaç d’accedir a aquests missatges i tenir accés a informació sobre la humanitat i les nostres coordenades. Això no representaria cap problema en cas de que aquests éssers d’altres planetes esdevinguin pacífics i amistosos. Però què passarà si ens topem amb una cultura tecnològicament superior i amb ganes de brega? Científics de la talla d’Stephen Hawking ens advertit sobre aquesta possibilitat i es mostren cauts i discrepants al parlar del tema. Desconec fins a quin punt té raó i fins a on ens podria sortir cara la broma. Però en qualsevol cas, em pregunto amb nom de qui i amb quin permís van emprendre els astrofísics dels collons tan incerta aventura. I el perquè no van enviar a les estrelles la següent litografia, en comptes del dibuix original.

* Que et donin pel sac, porc alienígena.
* Que et donin pel sac, porc alienígena.