Cinema apocalíptic

Quinta entrega de la sèrie cinematogràfica. El cinema apocalíptic és aquell que tracta sobre fenòmens catastròfics. I no estic parlant de que se’t cremin les croquetes, precisament.

Toca córrer. Les causes del desastre acostumen a ser de caràcter natural i imminent; ja siguin originades per l’arribada en poques hores d’un meteorit devastador, una nova edat de gel sobtada, o l’aparició no sé sap bé com d’un dinosaure del Juràssic. Molta ciència predictiva, però les desgràcies ens agafen sempre en pilotes.

Caos a les carreteres. Malgrat les autoritats recomanen tranquil·litat a la població, l’èxode de les ciutats es produeix de manera salvatge i desordenada. Les concessionàries tenen la decència d’aixecar les barreres dels peatges, però de res serveixen les normes de circulació quan hi ha espavilats que t’avancen saltant pel sostre de l’automòbil.

El cementiri és ple d’herois. Hi ha inconscients obstinats a prova la seva valentia sols davant del perill. Potser es pensen que rebran aplaudiments o els hi farem un monument, però després vindran les ploradisses per no haver guillat quan encara hi eren a temps. S’ha d’anar molt en compte de no ajuntar-se amb cap d’aquests quan tot comença, o encara prendrem mal de veritat.

Els EUA s’emporten la pitjor part. Més enllà del cataclisme general que pronostiquen aquests tipus de pel·lícules, més de tres quartes parts de la població mundial estem exemptes de qualsevol risc. A Catalunya, per exemple, no cal viure escenes de pànic i podem veure còmodament davant del televisor com crema l’estat de Minnesota sencer.

Tocar de peus a terra.  S’ha de ser molt ingenu per creure que es pot fer gaire per impedir segons què ens caigui a sobre. Davant d’una hecatombe gegantina tal i com ens la pinten, no es salvarà ni l’apuntador. No sé a que venen doncs aquestes ànsies de salvar el planeta si tot està dat i beneït. Serà un horror, sí, però sinceritat davant de tot.

Seguretat nacional dubtosa. Els encarregats de salvar el Món acostumen a ser fins al moment zeros a l’esquerra, però que els hi resulta estranyament fàcil colar-se dins de perímetres controlats per l’exèrcit. I malgrat el seu passat taxista o d’obrer de la construcció, aviat deixen en evidència a científics qualificats i alts càrrecs militars.

Un especialista en aturar impactes de cometes fent la seva feina.
Un especialista en aturar impactes de cometes fent la seva feina.