Independència (El negatiu). Primera part.

Benvolguts lectors, ha arribat el moment de tocar la fibra sensible. Avui parlarem de tot allò que comporta ser i sentir-se bon català.

Vivim sota pressió. Catalunya té una història mil·lenària i ens veiem obligats a memoritzar noms i dades com si fóssim enciclopèdies. I això amb l’afegit que sempre hi haurà algun malnat disposat a deixar-nos en evidència a la primera ocasió que es presenti: -… i escolta Josep Lluís, n’estàs segur de que Ramon Berenguer III era porter del Sabadell?

Som rebels per naturalesa. A la feina, a casa o a l’escola, mostrem sempre la nostra disconformitat davant les injustícies: -Joaquim, fillet, per què no t’apropes un moment al forn de la cantonada i compres una barra de pa? Té, un bitllet de cent euros i queda’t el canvi. -No em dóna la gana. Explotadora!!

Patim fortes crisis d’identitat. Pot arrelar el sentiment independentista si un és seguidor de l’Espanyol o s’ha apuntat a un curs per aprendre a ballar sevillanes? Som persones amb trastorn bipolar, que en comptes de mítings i manifestacions, el que acostumem a omplir és la consulta del psicoanalista.

Els moments d’exaltació patriòtica són un nyap. A excepció de dies puntuals on deixem anar els nostres instints més primitius, no tenim gaires oportunitats per a festejar res. Només podem aspirar a ser campions mundials d’esports minoritaris o guanyar del torneig de botifarra al casal del poble.

Parlem de manera estranya. Fem front comú davant dels atacs a la llengua, però quan enraonem entre nosaltres ho fem destrossant l’idioma i seguint sempre la mateixa cantarella sil·làbica: Has, has-vist, has-vist-al-Ma-ri-à? -Fa, fa-molt, fa-molt-que-no-en-sé-res. Deu, deu-es, deu-es-tar-es-tu-diant.

A vegades estem una mica fora de lloc. -Estic destrossat. Vinc del funeral del meu pare, he xafat el cotxe nou de trinca i m’han diagnosticat una arítmia de cavall. -No et queixis noi, Catalunya pateix l’espoli fiscal, Espanya ens roba i a sobre ens nega el dret a decidir.

Reconeguem-ho; podem arribar a ser insuportables.